Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 25 september 2019

Toneelspel “Het zwembad”

Langzamerhand trekken de kruitdampen op aangaande de keuze van de politiek omtrent het zwembad. Een goed moment om erop terug te kijken met name naar de rol van de politiek. Gemert-Bakel krijgt een opgelapt zwembad op den duur en de zwemverenigingen met enkele anderen worden bedankt voor hun inzet. Maar de pijn zal nog (lang) niet zijn opgetrokken. De zwemverenigingen en allen die zwemmend Gemert een warm hart toedragen, blijven met een hoop onbegrip, frustratie en pijn achter.

Wie de politieke bewegingen omtrent het bad heeft gevolgd kan niet anders dan de conclusie trekken dat er iets niet klopte. Het voelde als een vooraf in elkaar gestoken spel, een toneelspel. Frustrerend is dat je daar geen vinger achter krijgt. Een toneelspel, opgevoerd en geregisseerd door B&W en de coalitie CDA en Dorpspartij. De krokodillentranen van het CDA en Dorpspartij zullen ondertussen wel opgedroogd zijn maar het moet toch hartverscheurend zijn geweest voor de politici van CDA en Dorpspartij om uit een soort gewetenswroeging en dilemma te komen: verstand versus gevoel. In overtreffende trap, en dan spreek je over een goed acteur, werd dat geïllustreerd door de reactie van Dorpspartij lid van Oort: met de spreekwoordelijke tranen in zijn ogen aangeven dat er geen geld is… . Het publiek, althans een gedeelte ervan, smult…. .
Nondedju, dat is geen argument. Dat is ware lulkoek. Drie jaar geleden was er al geen geld meer….. Hoe haal je het in je hoofd om dat als argument te gebruiken. Iets wat je lang van tevoren al wist. Dan ben je van het politieke padje af.

Als je een act doet of een toneelspel opvoert hoef je echt geen gewetensbezwaren eraan over te houden. Het is een spel, meer niet. De kern van het toneelspel was namelijk dat het vooraf al in kannen en kruiken was hoe er met het Gemertse zwembad toekomstig zou worden omgegaan. Het was dus louter ‘voor de bühne’. De wedstrijd was al gespeeld. Dat voorkoken hebben B&W en CDA en Dorpspartij heel slim gedaan. Zo slim dat ze er niet eens aan denken om verantwoording af te leggen wat er voorgekookt is. Zo zeker zijn ze van de zaak dat er echt niets voorgekookt is. Dat, overigens, kun je ook spelen. Een soort cognitieve dissonantie. Terwijl iedere nuchtere Gemertse burger wel op zijn klompen kan aanvoelen dat ergens iets niet klopt. De SP, VVD en LR&D66 zitten toch ook niet vanwege het opvoeren van een toneelspel uit hun nek te lullen en kritische kanttekeningen te plaatsen. Die zitten vanwege een toneelspel toch ook niet zwaar te pleiten voor een heel goed alternatief.
Maar ja, als je de gemeenschap (je eigen burgers) een worst wil voorhouden dan moet je het spel consequent en tot in details blijven spelen en de zwemverenigingen van harte uitnodigen met een eigen plan te komen en de gehele gemeenteraad in staat te stellen om evenwichtig en verstandig te besluiten over het bad, terwijl B&W en CDA en Dorpspartij vooraf al wisten en geregisseerd hadden hoe de hazen zouden gaan lopen. Dat is pas toneelspelen.

En zo dit is dan weer afgewerkt en op naar het volgende.

Cees van Extel,
Lokale Realisten & D66