Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 15 mei 2020

D66’er Henk Giebels verlaat gemeenteraad

De raadsvergadering van 19 maart a.s. zal de laatste zijn van Henk Giebels. Hij gaat stoppen met de politiek. Vanaf 1981 is Henk actief geweest voor D66. Hij was aanvankelijk voorzitter van D66 Gemert en burger-commissielid voor Financiën en Milieu. In 1986 werd hij voor het eerst lid van de gemeenteraad in Gemert.

In die vijf jaar was hij heel actief als gemeenteraadslid in Gemert. In die tijd was er een progressieve meerderheid in de raad (PvdA, Werkgroep Gemeentepolitiek, Dorpspartij, Lijst Handel en D66) die heel veel voor elkaar kreeg. Samen met de D66 afdeling organiseerde Henk in 1988 een grote enquête onder de bevolking naar de wensen over het profiel van de nieuwe burgemeester, die toen burgemeester Heldens zou moeten gaan opvolgen.

In 1991 werd hij gevraagd om voor de D66-lijst van Provinciale Staten. De fractie steeg van 5 naar 11 leden. Henk was een van hen. Ondertussen promoveerde hij in 1994 aan de Universiteit van Tilburg tot doctor in de Sociale Wetenschappen. En bij de provinciale verkiezingen van 1995 werd Henk lijsttrekker voor D66. Ook was hij enkele jaren vice-voorzitter Rekenkamer Provincie Noord-Brabant. Na acht jaar in Provinciale Staten werd hij niet herkozen in 1999. Bij zijn afscheid als Statenlid kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

In die jaren heeft Henk voor D66 de nodige functies vervuld. In de jaren 1993-1999 was Henk lid van de adviesgroep Onderwijs voor de Tweede Kamerfractie van D66. En ook was hij drie jaar penningmeester van de Bestuurdersvereniging van D66 eveneens in Den Haag.

Ook buiten de politieke heeft Henk de nodige activiteiten ontplooid. Velen kennen hem uiteraard als leraar geschiedenis aan het Macropedius/Commanderij College, die zijn leerlingen wist te boeien. Als secretaris (1977-1981) van de Heemkundekring De Kommanderij Gemert stond hij mede aan de basis voor de enorme groei die volgde. En vanaf de oprichting in 1981 was Henk ruim 30 jaar actief voor het Cultureel Centrum De Eendracht, waarvan de laatste 20 jaar als bestuurssecretaris.

In 2014 keerde Henk Giebels weer terug in de gemeenteraad, nu van Gemert-Bakel. Als lijsttrekker wist hij zoveel stemmen te trekken dat D66 bijna met 2 zetels was vertegenwoordigd in de raad. Slechts 14 stemmen kwam men tekort. In 2018 werd met een gecombineerde lijst Lokale Realisten & D66 aan de verkiezingen deelgenomen. Henk werd als tweede op deze lijst herkozen als raadslid. Nu de helft van de raadsperiode erop zit, gaat Henk stoppen. Hij hoopt dat de kiezers dat – mede gezien zijn leeftijd – zullen begrijpen. D66’er mevrouw Deirdre Diesveld gaat hem in April opvolgen. D66 Gemert-Bakel ziet met Henk de nodige ervaring vertrekken, maar realiseert zich dat het heel goed is dat jongeren het stokje nu over kunnen nemen.

Henk bedankt voor je grote inzet, verdiensten en bereikte resultaten en geniet van de komende wellicht wat rustigere tijd.

Namens de afdeling D66 Gemert-Bakel,

Ad van Veldhoven, voorzitter.